Yer fıstığını haşlayıp yiyenler iyileşiyor! Fazla tuzu emiyor, yüksek lif kaynağı

Genellikle kavrulmuş olarak tüketilen yer fıstığında bol miktarda vitamin, mineral ve lif bulunuyor. 100 gram fıstıkta insan vücudu için gerekli besinler mevcut.

Pişirilen yer fıstığı yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, çinko ve selenyum takviyesi almanızı sağlar. İçerisindeki folat, doğmamış bebeklerde oluşacak doğuştan sakatlıkları ve omurga hasarını önleyebilir.

Protein açısından zengin olan yer fıstığının yarım bardağı 24 gram protein sağlar. Bu da günlük olarak tüketilmesi gereken protein değerinin %47’sidir. Aynı zamanda iyi kolesterolü yükseltmeye yardımcı olur.

Yer fıstığı, kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. İçerdiği lif ve protein, kan şekerinin dengelenmesini sağlayabilir. İçerisindeki oleik asit ise kalp sağlığını iyileştirmede etkili olur.

İyi bir resveratrol kaynağı olan fıstık, haşlama işlemiyle korunabilir. Kalori değeri yüksek olmasına rağmen kilo vermede, tokluk sağlamada faydalı etkiler sunabilir.

Olgunlaşmamış yeşil yer fıstığı ise kaynatma sırasında tuzun emilmesini sağlar. Yer fıstığının daha yenebilir olmasını sağlar. Kabuklarında da fazlasıyla lif bulunan bu besin çeşidi sağlığı olumlu yönde etkileyebilir.

Sağlıklı yağlar, protein ve lif bakımından zengin bir atıştırmalık olan fıstık birçok yemek ve tatlı tarifinde de kullanılır. Ancak haşlama stili faydasını kaybetmeden tüketimi kolaylaştırır. Kabuklu yer fıstığı yemek uğraştırıcı olabilir, ancak çok daha faydalıdır.

Her gün yer fıstığı tüketmek sağlıklı bir beslenme düzenine katkı sağlar. Kolon ve mide kanserinde koruyucu etkilere sahiptir. Kan şekerini dengeleyen kuruyemiş, diğer yandan cilt sağlığını destekleyebilir.

Yer fıstığını haşlayarak tüketmek için yapılması gerekenler oldukça basit. İlk olarak taze yer fıstıklarını güzelce yıkayıp arındırın. Kabuk uçlarını çıtlatıp düdüklü tencereye doldurun. Ardından bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.

Fıstıkların üzerini geçecek kadar su ekleyip 20 dakika haşlanması yeterli olacaktır. Bu sayede faydalarını kaybetmeden tüketeceğiniz farklı bir atıştırmalık elde etmiş olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x