Muğla Büyükşehir Belediyesi 60. Kütüphane Haftası kutlamalarına Knidos Antik Kenti Gezisi ile başladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneleri bünyesinde kurulan Kitap Kulübü ve Tiyatro Okumaları Kulübü üyeleri 60. Kütüphane Haftası kutlamaları kapsamında Knidos Antik Kentine ziyarette bulundu. Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti’nin tarihsel geçmişini ve bugünkü kazı çalışmaları hakkında Knidos, Burgaz, Emecik Apollon Kutsal Alanı Kazı ve Araştırmaları Başkanı Prof Dr. Ertekin Mustafa Doksanaltı ile arkeolog Yağmur Meydan ve Fatma Bozdağ tarafından Kitap Kulübü ve Tiyatro Okumaları Kulübü üyeleri bilgilendirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Haftası kapsamında bir dizi etkinlik düzenliyor. Knidos Antik Gezisi ile başlayan kutlamalar Kütüphane ziyaretleri ve Yazar Mehmet Atilla ile Kütüphane Haftası Yazar Buluşması” ile devam edecek.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Haftası kutlamalarına Knidos Antik Kenti Gezisi ile başladı. Kitap Kulübü ve Tiyatro Okumaları Kulübü üyelerine Knidos Antik Kenti içerisinde bulunan küçük tiyatroda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya tarafından “Kütüphanelerde Sürdürülebilirlik ve Savunuculuk” başlıklı sunum yapıldı.
Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya “Bugün kütüphanecilik paydaşlarına düşen asıl sorumluluk hizmetlerin sürdürülebilirliğini sağlamaktır”
Prof. Dr. Mehmet Ali Akkaya; “Tarihin en eski mesleklerinden biri olan kütüphanecilik ve kütüphaneler, bir yandan parçası oldukları toplumların belleği olurken, diğer yandan da o toplumun hayatı farkına vararak yaşamalarının ve dünyanın ortak kültür iklimine kalıcı izler bırakabilmenin en önemli kolaylaştırıcıları olagelmişlerdir. Geçmişten bugüne kütüphanelerin bu sorumlulukları yerine getirebilmelerinin ön koşulu ise hizmet verdikleri toplumla bütünleşebilmeleri ve o toplumun bilgiye dayalı gereksinimlerini doğru gözlemlemeleridir. Bu beceri, günümüzde her türden kurum ve kuruluşun işleyişinde asıl hedef olarak gösterilen “toplum temellilik” anlayışının da kaynağını oluşturmaktadır. Dünyayı anlama ve ona egemen olma çabası üzerine kurulu olan insanlık tarihinde bu iki arzunun becerikli bir biçimde organize edilebildiği nadir coğrafyalardan biri olan Anadolu, bu yanıyla kütüphanecilik tarihi ve etkili kütüphane hizmetleri evreninde de ayrıcalıklı bir yere sahiptir. 60. Kütüphane Haftasının teması olarak belirlenen “Kütüphanelerde Sürdürülebilirlik ve Savunuculuk”, temelde kütüphanelerin binlerce yıllık geçmişi olan geleneksel kullanıcı ve hizmet anlayışının sınırlarını işaret etmektedir. Bugün kütüphanecilik paydaşlarına düşen asıl sorumluluk, söz konusu yaklaşımın hem kütüphanelerin ve sundukları bilgi hizmetlerinin sürdürülebilir olabilmesi hem de bu hizmetlerin bireyin öncelikli gereksinim alanında kalabilmesinin ancak toplum temelli hizmet anlayışıyla mümkün olduğu gerçeğinin savunuculuğunu yapmaktır. Yüksek katılım ve yoğun ilgiyle gerçekleştirilen bu etkinlik, kütüphane paydaşları ve toplumda yarattığı farkındalık ölçeğinde amacına ulaşmış olacaktır.” dedi.
“Yazar Mehmet Atilla İle Kütüphane Haftası Yazar Buluşması” Etkinliği 29 Mart’ta
Prof Dr. Mehmet Ali Akkaya’nın katılımı ile başlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi 60. Kütüphane Haftası Kutlamaları hafta boyunca kütüphane ziyaretleri ve etkinliklerle devam edecek. Kütüphane Haftası etkinlikleri “Yazar Mehmet Atilla ile Kütüphane Haftası Yazar Buluşması” ile tamamlanacak. Kütüphane haftası dolayısıyla hafta boyunca okullardan öğretmenleriyle birlikte çocuk kütüphanesi ve genel kütüphaneye çocuklar ve gençler ziyarette bulunuyor. Çocuklar birer saatlik Kütüphane haftasına yönelik hikaye okuma gibi atölyeler gerçekleştiriyor. Kütüphane Haftası kapsamında Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi kütüphanelerine 1200 öğrenci için rezervasyon yapıldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı